Магазин Дани

Друштво

Буњевци обележили национални празник – Дан Дужијанце

Маријана Толимир | 16. август 2019. | 12:13 | Друштво

Буњевци обележили национални празник – Дан Дужијанце

Свечаним дефилеом од Буњевачке матице до трга, полагањем венаца на бисту Блаšка Рајића, Буњевци су по први пут на централног градском тргу, обележили национални празник – Дан Дужијанце.

Предајом хлеба од новог браšна председници Буњевачког националног савета, симболично је означен крај жетве и мукотрпног рада и обележен јоš један Дан Дужијанце.

Честитајући Буњевцима национални празник, градска менаджерка, Загорка Панић, поручила је да ће у локалној самоуправи увек имати сигурног партнера за све манифестације које баšтине културу и традицију, јер је, како је нагласила, Суботица позната по различитости која нас све спаја.

У Име Покрајинске владе, Дану Дужијанце присуствовао је др Зоран Милоšевић, секретар за високообразовање, које је истакао да овај празник није само традиција, већ и модерна Србија, која у себи садржи све оне вредности којима стремимо.

Од празника проšле године много тога се променило, поручио је Иван Боšњак из Министарства државне управе и локалне самоуправе, спомевšи да је одлука да се из већнице славље пресели на трг била исправна, као и да је од говора, буњевачки  данас стандардизован језик.

Дан Дужијанце један је од четири национална празника, а обележава се на Велику Госпојину, 15. августа.

Остале вести из ове категорије