Магазин Дани

Друштво

Буњевци обележили национални празник – Дан Дужијанце

Маријана Толимир | 16. август 2019. | 12:13 | Друштво

Буњевци обележили национални празник – Дан Дужијанце

Свечаним дефилеом од Буњевачке матице до трга, полагањем венаца на бисту Бла&сцарон;ка Рајића, Буњевци су по први пут на централног градском тргу, обележили национални празник – Дан Дужијанце.

Предајом хлеба од новог бра&сцарон;на председници Буњевачког националног савета, симболично је означен крај жетве и мукотрпног рада и обележен јо&сцарон; један Дан Дужијанце.

Честитајући Буњевцима национални празник, градска менаджерка, Загорка Панић, поручила је да ће у локалној самоуправи увек имати сигурног партнера за све манифестације које ба&сцарон;тине културу и традицију, јер је, како је нагласила, Суботица позната по различитости која нас све спаја.

У Име Покрајинске владе, Дану Дужијанце присуствовао је др Зоран Мило&сцарон;евић, секретар за високообразовање, које је истакао да овај празник није само традиција, већ и модерна Србија, која у себи садржи све оне вредности којима стремимо.

Од празника про&сцарон;ле године много тога се променило, поручио је Иван Бо&сцарон;њак из Министарства државне управе и локалне самоуправе, спомев&сцарон;и да је одлука да се из већнице славље пресели на трг била исправна, као и да је од говора, буњевачки&нбсп; данас стандардизован језик.

Дан Дужијанце један је од четири национална празника, а обележава се на Велику Госпојину, 15. августа.

Остале вести из ове категорије