Магазин Дани

Друштво

Полиција кроз едукацију подиже безбедност најстаријих

Маријана Толимир | 13. август 2019. | 13:04 | Друштво

Полиција кроз едукацију подиже безбедност најстаријих

Корисници Геронтолоšког центра имали су прилику да из прве руке сазнају како да се заšтите од крађе, али и како да одреагују у случају да постану мета напада и то захваљујући пројекту „Полицајац у заједници“ који ова установа спроводи у сарадњи са Полицијском управом.

Враћајући се једном приликом са пијаце Јелисавета Нађ Канас доживела је непријатно искуство – нападач јој је стргао ланчић с врата. Како препричава, толико се уплаšила да јој је позлило, и од тада веома пази када излази из Дома, у ком станује већ  14 година.  

Како би случајева попут Јелисаветиног било šто мање, Полицијска управа у сарадњи са Геронтолоšким центром спроводи едукативне радионице, како би се безбедност најстаријих суграђана повећала и како би се превенцијом изборили са криминалом. Од полицајаца из прве руке, пензионери сазнају како да се заšтите.

Иако је у последње две године, три корисника било на мети нападача, важно је да сви знају како да их предупреде, али како да одреагују у таквим ситуацијама, поручују надлежни.

У Полицијској управи у Суботици бележе смањење кривичних дела крађе и то за 86 одсто у односу на исти период проšлле године – пријављено је седам дрских крађа, од чега су четири расветљене.

Остале вести из ове категорије