Магазин Дани

Пољопривреда

Парадајз скупљи ове године

Санда Милеуснић | 12. август 2019. | 13:36 | Пољопривреда

Парадајз скупљи ове године

Род парадајза ове године је десеткован, брање касни две до три недеље, принос је мањи, а све то утиче и на цену која је за 15 до 20 одсто виšа у односу на претходну годину.

Већ  петнаесту годину, породица Стантић из Таванкута узгаја парадајз. На поврšини од седам јутара саде претежно  сорте за прераду, šљивар и јабучар, а користе искључиво стајско ђубриво. Употреба хемијске заšтите код њих је сведена на миминум, šто доводи до бољег квалитета, али уз неšто мањи принос, објаšњава Петар Стантић. Ове године парадајз се јоš увек зелени, плода је мање, а берба ће уместо крајем јула почети око 20. августа.

Мање поврšина под парадајзом због дугодиšњег стагнирања цене, слабији принос и касније дозревање утицали су да овај неизоставан састојак летњих салата, поскупи.

Свакодневним обиласком, контролом и превентивном заšтитом, газдинство Стантића успело је да заšтити свој плод од разних оболења. Међутим, највећи проблем за већину произвођача парадајза  већ дужи низ година су вируси, напомиње Хајналка Богнар Пастор, стручни сарадник за заšтиту биља.

Пољопривредна стручна служба на терену прати развој болести и šтеточина, а ове године у парадајзу су примећени трипси, племењача, којој је погодовало влажно време, алтернариа и памукова совица.

Остале вести из ове категорије