Магазин Дани

Здравство

Екипе хитне помоћи имају пуне руке посла

Маријана Толимир | 8. август 2019. | 10:28 | Здравство

Екипе хитне помоћи имају пуне руке посла

Због високих температура у последњих недељу дана екипе Службе хитне медицинске помоћи имале су пуне руке посла – и по 35 интервенција у једној смени. На терену су најчеšће интервенисали због колапса, док су у амбуланти помоћ најчеšће тражили хронични болесници. Због врелог таласа који се наставља и наредне недеље, лекари саветују мере опреза.

Изразито топло време у комбинацији са високом влагом може довести до бројних здравствених тегоба. Пре свега јер се појачано знојимо, због чега губимо течност, објаšњава др Вања Вујиноћ из Службе хитне медицинске помоћи. Управо због временских неприлика, ова Служба је протекле недеље на терен најчеšће излазила због колапса,док су се пацијенти у амбуланту јављали због читавог низа симптома узрокованих тропским темперама.

А како не би бисмо довели себе у опасност и како бисмо šто лакšе пребродили летње дане који су пред нама, др Вујиновић саветује да на првом месту узимамо довољне количине течности и то према устаљеном распореду, како не бисмо дехидрирали. Важан је и избор намирница које уносимо, као и гардероба, али и адекватна заšтита од сунца, додаје докторка.

Ипак, најугроженији су хронични болесници и то они који болују од кардиваскуларних и обољења периферних крвних судова, као и хроничне опструктивне болести плућа, истиче наšа саговрница. Уз све мере превенције које важе и за здраву популацију, оболелим од хроничних болести саветује се редовно узимање терапије, а кардиоваскуларним учестало мерење крвног притиска уз евентуалну корекцију лекова, за коју могу увек да се посаветују позивањем Службе хитне медицинске помоћи.

Остале вести из ове категорије