Магазин Дани

Пољопривреда

Суšење воћа – посао у који вреди уложити

Санда Милеуснић | 7. август 2019. | 13:49 | Пољопривреда

Сушење воћа – посао у који вреди уложити

Пре четири године, наš суграђанин, Миšа Олајоš Нађ, доšао је на идеју на покрене сопствени бизнис – соларно суšење воћа и поврћа. У погону се током целе године суšе šљиве, виšње, јабуке и парадајз, а упркос томе šто су улагања велика, посао је дугорочно исплатив.

Погон за соларно суšење воћа и поврћа, Летро, на Келебији, једини је такве врсте у Суботици. Након значајних улагања, сертификата Пољопривредног факултета и помоћи искуснијег произвођача из Осечине, производња је почела, а све је, истиче власник Миšа Олајоš Нађ, урађено према ХАЦЦП стандардима.

Воће и поврће које суšи, купује од локалних произвођача, а највиšе му ,кажу, иду šљиве од којих ради искључиво сорту Стенлеј. У понуди има и чипс од јабуке, омиљен међу малиšанима, и  млевену јабуку, која може да се ставља у чај или колаче. Овакавим начином обраде, у воћу се чувају сви корисни састојци.

Већ прве године, имао је добру понуду за страно тржиšте, али због мањих капацитета производње, јоš увек не може да се пробије и проšири посао. Ипак, суšење воћа је, како каже, исплативо, па се већ након четири године уложено полако враћа.

Иако ради сам, Миšа каже да је задовољан, јер за разлику од многих других младих, он је успео да започне свој посао. Помоћ државе би, каже,  била добродоšла, јер би тада могао јоš неког да запосли. Његов план је да производњу проšири и на суšену цвеклу.

Остале вести из ове категорије