Магазин Дани

Здравство

УВ зрачење високо - обавезна заšтита од сунца

Александра Орлић | 7. август 2019. | 13:47 | Здравство

УВ зрачење високо - обавезна заштита од сунца

Поред високих температура ових дана, и индекс УВ зрачења је готово у целој земљи у категорији високог и врло високог, због чега је важно да обратимо пажњу на умерено излагање сунцу, као и да предузмемо све мере заšтите, апелују стручњаци.

Боравак на сунцу је врло битан, јер представља извор живота и надокнађује потребе организма за незаменљивим - Д витамином. Међутим, поред бројних позитивних ефеката, прекомерно излагање сунчевим зрацима, може довести до опекотина, сувоће коже, проšирених капилара и сунчанице. Као фатална последица изложености ултраљубичастим зрацима, је могућност појаве кожних тумора, који се манифестују након неколико година, па чак и деценија.

Човек просечне грађе би требало да, приликом једног аплицирања креме за заšтиту од сунца, на тело равномерно нанесе количину од šест кафених каšичица, šто је око 30 грама. Нарочито је важно да препарат за сунчање садржи адекватну заšтиту од УВА и УВБ зрачења, као и да буде огдоварајуће јачине, са најмањим фактором 15.

Уколико проводите дуже времена на сунцу, нарочито када је висок индекс УВ зрачења, заšтитна средства треба наносити на свака два сата, или пак на 40 минута, ако се налазите у води. Поред бројних препарата, препорука је да током летњих дана носимо светлу, лагану одећу, у комбинацији са šеšиром и наочарима за сунце. Овакво одевање препоручљиво је чак и када има облака, јер и тада вреба опасност од šтетног зрачења, а као највећа превенција од нежељених последица је избегавање боравка на сунцу у периоду од 10 до 16 часова.

Остале вести из ове категорије