Магазин Дани

Култура

Дан Дужијанце 15. августа по први пут на тргу

Маријана Толимир | 7. август 2019. | 11:35 | Култура

Дан Дужијанце 15. августа по први пут на тргу

Дан Дужијанце, један од четири празника буњевачке националне мањине, одржаће се и ове године 15. августа, али по први пут на централном градском тргу. Како најављују из Буњевачког националног савета, посетиоце очекује богат културно-уметнички програм који ће се заврšити Бандаšициним колом.

Дан Дужијанце Буњевци ће ове године прославити на отвореном, за разлику од ранијих година када је ова празник обележаван  свечаном академијом у Градској кући. Из Буњевачког националног савета позивају све грађане да се прикључе, како би заједно прославили стари обичај једни са другима.

Обележавање националног празника почеће дан раније, 14. августа мисом захвалницом у Фрањевачкој цркви у 18 часова, док на сам Дан дужијанце, 15. августа, програм почиње у 19 часова окупљањем испед Буњевачке матице, затим следи свечани дефиле кроз град, полагање венаца на бисту Блаšка Рајића, а у 20 часова почела свечана приредба.

Част да кандидују бандаšа и бандаšицу ове године припала је Таванкуту, и то ће бити двоје младих људи – Дуња Мачковић и Владимир Вуковић.

Остале вести из ове категорије