Магазин Дани

Култура

Интеретно фестивал слави пунолетство

Александра Орлић | 6. август 2019. | 13:10 | Култура

Интеретно фестивал слави пунолетство

Јубиларни, 18. Интеретно фестивал, одржаће се од 22. до 26. августа. Током фестивалских дана, на  Градском тргу и у просторијама Мађарског културног центра „Непкер“, фолклорним наступима ће се представити 950 извођача и учесника из Србије, као и гостујућих земаља, попут Боливије, Колумбије и Малезије.

Традиционално, почетком августа, Суботички трг претвара се у чаробан град, такозвани - Етнополис, који окупља велики број љубитеља народних игара, из свих крајева света. Ове године, на петодневној манифестацији наступиће 750 плесача, из 23 домац́е и седам страних плесних група чији учесници долазе из Боливије, Колумбије, Мађарске, Малезије и Русије. Виšе од 450 деце, показац́е своје умец́е на смотри мађарских дечијих ансамбала из целе Војводине, док ће 80 музичара забављати публику својим концертима. Интеретно фестивал, свечано ће бити отворен у петак, 23. августа.   

Фестивал је своју историју започео као једнодневно деšавање, а данас представља значајну културну манифестацију у чијој организацији учествује 100 волонтера, и коју је за 18 година постојања посетило виšе од 250 хиљада људи. Уз фестивал је, кажу, стасала једна генерација. 

Šетајући Етнополисом, поред Главног програма, посетиоци ће бити у прилици и да погледају ваšар старих заната са преко 100 излагача, на чијим тезгама ће се наћи рукотворине, гастрономски специјалитети и разна вина. Програм Фестивала, пратиће и активности фестивалског Клуба, изложба радова Еx-Либрис, играоница на отвореном „Златна капија“, те бројни други програми који се могу видети на веб страници www.интеретно.нет. 

Остале вести из ове категорије