Магазин Дани

Здравство

На купалиšтима „вребају“ бројне инфекције

Маријана Толимир | 31. јул 2019. | 13:08 | Здравство

На купалиштима „вребају“ бројне инфекције

Спас од летње жеге многи ће потражити на купалиšтима- базенима или језерима. Ипак, увек постоји одређени степен ризика од инфекција, поручују лекари, а најчеšћи су дерматитиси, као и стомачни вируси, те је неопходно предузети мере опреза. Треба пратити анализе Завода за јавно здравље, као и повести рачуна о хигијени.

Иако се купање у Палићу већ годинама не препоручује, затекли смо туристе који освежење потражили баš у чувеном језеру. Кажу да им вода делује чисто и да се много људи купа, нарочито у послеподневним сатима, тако да о ризицима ни не размиšљају.

Ипак, на јавним купаиšтима „вребају“ бројне инфекције, нарочито у језерима, која су, попут Палића, ван класе по квалитету, објаšњава епидемиолог др Небојšа Бохуцки. Степену ризика није изложена само наšа кожа, већ читав организам, будући да гутањем или удисањем можемо унети вирусе и бактерија. Најраšиреније и најбенигније šто можемо „покупити“ на купалиšтима су дерматитиси, који се лако лече, међутим постоје и много опаснија обољења.

И на базенима су најчеšеšће алергијске реакције на кожи, као и гљивична обољења, а деца су нарочита подложна добијању стомачних вируса, те је неопходно предузети мере превенције, напомиње др Бохуцки.

Пре одласка на купалиšте, треба потражити информације о квалитету воде, које редовно обављају и објављују заводи  за јавно здравље, и уколико у језеру постоји већа концентрација модро-зелених алги, šто је видљиво и голим оком, не треба се купати, будући да ове алге продукују токсине и представљају реалну опасност за организам, додаје наš саговорник. 

Остале вести из ове категорије