Магазин Дани

Пољопривреда

И стока теšко подноси врућину

Санда Милеуснић | 30. јул 2019. | 13:37 | Пољопривреда

И стока тешко подноси врућину

Летњи период и високе температуре код домаћих животиња  могу  изазвати топлотни стрес, смањење производње млека и опадање плодности. Да би смањили последице, фармери треба да воде рачуна о њиховој исхрани, смеšтају, као и да им обезбеде довољне количине чисте воде, саветују стручњаци.

Топло време,  поготово у комбинацији са високом влажноšћу ваздуха, може бити погубно за животиње. Из Пољопривредне стручне службе саветују набавку вентилатора, као и да се šтале редовно изђубравају и проветравају. Чиста вода у великим количинама мора увек бити доступна животињама, а храњење би требало обавити рано ујутру или касно увече, када температура опадне.

У летњем периоду  производња млека подбацује  за  20 до 40 одсто, а осим количине, опада и састав млека и колострума и често не долази ни до нагона за парењем. Краве које су у првој лактацији боље подносе врућину од оних у другој половини гестације, објаšњава Лјиљана Узелац, стручни сарадник за сточарство.

Животиње које имају тамнију кожу, подложније су топлотном стресу, али су свиње изузетак. Њихово сало не допуšта им знојење и ту долази до проблема, напомиње наšа саговорница.

Пољопривредна стручна служба на терену саветује фармере како да се припреме за лето и избегну смањење производње.

Остале вести из ове категорије