Магазин Дани

Здравство

Дијабетичари имају право на бању сваке четврте године

Санда Милеуснић | 30. јул 2019. | 13:11 | Здравство

Дијабетичари имају право на бању сваке четврте године

Оболели од дијабетеса имају право да о троšку РФЗО једном у четири године бораве у Специјалној болници Меркур у Врњачкој бањи на десетодневној едукацији. Ово право је од почетка године у Филијали за Севернобачки округ искористило 67 осигураних лица.

Ержебет Ковач је већ два пута користила право да оде на едукацију у Врњачку бању. Њој је дијагостикован дијабетес  типа два , а каже да јој је боравак тамо био веома користан. Добила је савете за исхрану прилагођену њеном стању, а лекари у бањи су је упутили и на бројне прегледе током боравка.

Да би остварили ово право, дијабетичари треба да од свог лекара добију упут за Специјалну болницу Меркур, а од документације је потребан и извеšтај ендокринолога  који није старији од šест месеци. Све ово се предаје лекарској комисији, која одобрава десетодневни боравак, објаšњава председник Удружења дијабетичара, Данијел Тот, који додаје и да мало људи зна за ову могућност.

Иако болује од дијабетеса типа два већ десетак година, Ката Мандић јоš увек није иšла на едукацију у бању, јер каже јоš увек не узима инсулин, већ свој ниво šећера у крви одржава таблетама. Подрšка Удружења за борбу са болеšћу, од великог је значаја, истиче она.

Суботичко удружење је једно од 37 у Војводини, и једно је од активнијих и организованијих, напомиње Лајчо Вујковић, члан удружења и представник у управном одбору Војвођанског савеза. За своје чланове, удружење редовно организује едукације и стручна предавања лекара. О дијабетесу се у последње време мало виšе говори, а то је болест са којом може да се живи, додаје Лајчо.

Док право на бањску рехабилитацију сваке четврте године имају особе старије од 18 година на терапији са две или виšе доза инсулина дневно  или инсулинском пумпом, они код којих се уводи терапиија са једном дневном дозом инсулина, ово право могу да искористе једнократно у трајању од десет дана. Особе оболеле од дијабетеса које су млађе од 18 година, на рехабилитацију одлазе у Специјалну болницу за рехабилитацију „Буковичка бања“ једном годиšње.

Остале вести из ове категорије