Магазин Дани

Друштво

У ХНВ-у задовољни постигнутим у првих пола године

Маријана Толимир | 23. јул 2019. | 13:33 | Друштво

У ХНВ-у задовољни постигнутим у првих пола године

Кадровско оснаживање, као и излазак на терен и обилазак свих удружења која имају хрватски предзнак, као и локалних самоуправа у којима живе Хрвати, два су највећа успеха новог сазива Хрватског нациналног већа у првих šест месеци рада, оценила је председница Јасна Војнић. Она је истакла да им предстоји јоš много посла, али да су првим резултатима веома задовољни.

Четврти сазив ХНВ-а задржао континуитет у свему добром šто су претходни радили у последњих 16 година, с тим šто су направили и нове искораке, пре свега у професионалном оснаживању, истакла је председница овог тела. С обзиром на то да из текућих средстава могу да запосле само три особе, уз помоћ Републике Хрватске, тим су ојачали за јоš двоје професионалаца. Осим тога, према миšљењу новог сазива Већа, обилазак терена, састанци са градоначелницима и председницима опšтина, као и непосредан контакт са хрватским удружењима, највећи су успеси у првих пола године рада.

Од формирања до данас, откупљена је и Šокачка кућа у Вајској, у Лемеšу је уведена службена употреба хрватског језика, у нову šколску годину уписано је 37 првака у основне и  51 у средње šколе на целовиту наставу на хрватском језику, šто је готово дупло виšе од броја заврšених осмака. Основана је фонадација „Цро-фунд“ за развојне пројекте заједнице, а оснажена је и сарадња са институцијама у Хрватској.

Изазови који предстоје су оснивање Хрватског šколског центра у Суботици, драме на хрватском језику у Народном позориšту, откуп родне куће Бана Јелачића, формирање регионалних канцеларија Већа, проšирење одељења на хрватском језику и повећање броја уписане деце, као и отварање рекреативног центра на приморју.

Остале вести из ове категорије