Магазин Дани

Туризам

На Палићу отворен „Паннон Базаар“

Санда Милеуснић | 22. јул 2019. | 10:46 | Туризам

На Палићу отворен „Паннон Базаар“

Фестивал локалне културе и органских производа, „Паннон Баазар“, свечано је отворен у недељу на Палићу и трајаће до уторка. Ова манифестација организована је са циљем да промовиšе локалне уметнике, произвођаче органских производа и предузетнике, као и да обогати културну понуду Палића, а део је пројекта прекограничне сарадње Мађарске и Србије „Цолоурфул Цооператион“.

У оквиру Фестивала, посетиоци Палића имају прилику да на Сајму локалних произвођача, на Великој тераси, погледају рукотворине локалних предузетника и уметника. Један од излагача, Александар Лукић, љубав према стаклу гаји дуже од 15 година, у почетку је радио само витраже, а касније је набавком пећи за топљење стакла  проšирио свој рад, истраживањем разних техника. Овај уметник, који иза себе има значајне изложбе, каже да је оваква манифестација значајна за популаризовање стакла, јер је данас један од ретких који се њиме бави.

Породица Берењи из Бачких Винограда, бави се конвенционалном  производњом јабуке, док су њихова зова, кајсије и грожђе органски. Посетиоцима су се представили  различитим природним соковима, без додатог šећера и воде.

„Паннон Базаар“ први је у низу програма који ће се реализовати у оквиру пројекта „Цолоурфул Цооператион“ прекограничне сарадње, који доприноси развијању културне стратегије и и Палићког туризма, напомиње менаджерка пројекта Тимеа Хорват.

Организовање фестивала „Паннон Базаар“ упоредо са Фестивалом европског филма Палић, доприноси његовој културној понуди, истакла је председница МЗ Палић, Марта Добо.

 

Током тродневног програма, посетиоце, осим Сајма локалних прозвођача, очекује и богат програм испуњен радионицама, концертима и перформансима.

Остале вести из ове категорије