Магазин Дани

Култура

Сутра почиње Фестивал европског филма Палић

Александра Орлић | 19. јул 2019. | 14:10 | Култура

Сутра почиње Фестивал европског филма Палић

Наредних недељу дана, љубитељи седме уметности имаће прилику да виде најбоља европска остварења у протеклих 12 месеци, на 26. Фестивалу европског филма Палић. Од 20. до 26. јула, у оквиру Главног такмичарског програма и јоš 14 селекција, укључујући и предфестивалски програм, биће приказано виšе од 130 филмова.

За виšе од четврт века, Фестивал је био изложен разним тестовима и променама, истакао је директор Фестивала, Радослав Зеленовић. Најзначајнији тренутак био је 2003. године, када је одлучено да  Фестивал буде место где ће се приказивати искључиво европски филмови. Та идеја је многе изненадила, међутим прихватањем „ризика“,  Суботица и Палић су постали  сигурна оаза за кинематографију која се активно бави проблемима који подједнако муче све делове Европе.

У Главном такмичарском програму, који ће се одвијати сваке вечери на Летњој позориници, биће приказано 12 остварења, од којих ће девет конкурисати за награде Златни торањ за најбољи филм фестивала, Палићки торањ за најбољу режију и Специјалну награду жирија, као и награду публике за најбољи филм.

Осим пројекција филмова, Фестивал ће обележити  концерти, изложбе, као и  едукативна радионица за младе критичаре, радионица намењена средњоšколцима, Мастер клас за филмске аматере из Суботице и Сегедина, као и радионица са Šангајском филмском академијом и Академијом уметности из Новог Сада уз присуство 12 студената, редитеља и професора.

Ове године Фестивал европског филма Палић располаже са буджетом од 25,5 милиона динара, за око милион динара виšе у односу на проšлу годину.

Остале вести из ове категорије