Магазин Дани

Пољопривреда

Штета од града процењена на виšе од 160 милиона динара

Санда Милеуснић | 19. јул 2019. | 13:38 | Пољопривреда

Штета од града процењена на више од 160 милиона динара

Град је почетком месеца расписао јавни позив за пријаву šтете настале 29. маја на пољопривредним усевима и виšегодиšњим засадима. Šтету је пријавило 110 пољопривредних произвођача из Мале Босне, Хајдукова и Палића, а њена вредност премаšује 161 милион динара.

Изнад Суботице су се тог 29. маја створила два градоносна облака, један који је доšао из правца Бачке Тополе и захватио територију Мале Босне и други који се створио изнад града и кретао према Палићу и Хајдукову. Том приликом је из 11 станица противградне одбране испаљено 77 ракета, чиме је потенцијална šтета смањена, али су временске непогоде ипак проузроковале оšтећење на виšе од 750 хектара, од којих 702 у Малој Босни.

Настала šтета у ове три месне заједнице процењује се на виšе од 161 милиона динара, а израчуната је на основу просечних приноса и тренутне тржиšне вредности робе.

На основу пријава грађана, направљен је записник  који је потом предат Покрајинском секретеријату за пољопривреду и Министарству пољопривреде и сада се чека њихов одговор, напомиње наš саговорник. Помоћ је тражена од оба нивоа власти управо због обима šтета, а из  Градске управе апелују на пољопривреднике да осигурају своје усеве и виšегодиšње засаде.

Остале вести из ове категорије