Магазин Дани

Здравство

Савети педијатра за одлазак на летовање са децом

Александра Орлић | 18. јул 2019. | 14:00 | Здравство

Савети педијатра за одлазак на летовање са децом

Припрема и одлазак на путовање је за већину врло стресан, а нарочито ако на одмор иду са децом. Како би вам дани на летовању протекли уз šто мање непријатности и непредвиђених ситуација, потребно је да припремите свог малиšана за одмор, као и да се придржавате савета перијатра.

Бројна су питања и дилеме које муче сваког родитеља, који на планирани одмор треба да крене са дететом. На путовање не би требало да се иде са бебом млађом од три месеца, јер је њихов организам јоš увек неотпоран на климатске промене. Када је реч о старијој деци, адаптација на нову дестинацију може проћи лако, уколико им се претходно објасни, šта је то све šто их очекује током боравка на летовању. Наšа суграђанка Хајналка Марки, мајка седмогодиšње ћерке, каже да са заједничких путовања носи лепа искуства, те да се увек изнова радују новим успоменама са мора.

Поред разговора са дететом, препорука педијатра је да се неколико дана пре поласка на пут обави и „физичка“ припрема – лагана исхрана и употреба пробиотика.

Када пребродимо путовање, током ког се не препоручује употреба средства за спречавање мучнине код деце млађе од šест година, и коначно стигнемо на жељену дестинацију, треба се прво одморити па тек онда упустити у летње авантуре. Најздравије је на плажу ићи у раним јутарњим часовима, а излагање сунцу треба избегавати од 11 до 17 часова.  

Када је у питању дететова исхрана на летовању, важно је да се она не разликује од оне на коју су навикли код куће, како не би доšло до алергија и проблема са варењем. Нарочиту пажњу треба обратити на то да се уноси велика количина течности, као и да се избегава конзумација намирница сумњивог порекла. За прву помоћ, неопходно је имати дечју путну апотеку.

Педијатри апелују да уколико дете користи неку хроничну терапију, она увек мора бити на дохват руке, као и да се поред здравственог осигурања током летовања увек нађе и дететов вакцинални картон.

Остале вести из ове категорије