Магазин Дани

Друштво

Мигранти који не желе у кампове, спас од врућина траже на чесми

Маријана Толимир | 17. јул 2019. | 13:50 | Друштво

Мигранти који не желе у кампове, спас од врућина траже на чесми

Грађани који станују у Жељезничком насељу, као и они који туда пролазе, у последње време приметили су мигранте који долазе на чесму код Мајšанског моста како би се окупали. Надлежни поручују да се ситуација прати и да нема разлога за бригу, будући да број миграната који су ван званичних кампова није велик.

Наšа екипа затекла је групу од седам мигранта, међутим, пред камере нису желели. Један Иранац који је боље говорио енглески језик, рекао нам је да спавају у šипражју, а да на чесму долазе сваког дана како би се освежили и наточили воде.  

Томе најбоље сведочи Саšа Бахтијаревић, које већ месец дана тачно спрам чесме, продаје бостан. Каже да мигранти долазе у групама на отприлике сат времена, као и да не праве проблеме. Претпоставља да бораве негде око Жељезничке станице, јер их, појаšњава, види како долазе из тог правца.

Надлежни, с друге стране, објаšњавају да је реч о мигрантима које су мађарске власти вратиле назад у Србију, те да је њихов број са доласком лепšег времена, као и сваке године повећан. Међутим, ситуација је далеко од алармантне, с обзиром на то да је реч о највиšе неколико десетина њих. Поручују да они нису безбедносни проблем, као и да их полиција редовно прати.

У званичном Прихватном центру у Суботици тренутно борави 64 лица, која чекају свој ред да легално уђу у Мађарску. На основу искустава из ранијих година, очекује се да ће се број миграната у Србији, а самим тим и Суботици смањити када захладни.

Остале вести из ове категорије