Магазин Дани

Друштво

Велико интересовање ученика за упис на занатске профиле

Александра Орлић | 16. јул 2019. | 12:58 | Друштво

Велико интересовање ученика за упис на занатске профиле

Последњих година у наšем граду бележи се порасат броја ученика који се одлучују да своје средњоšколско образовање проведу на неким од занатских профила, нарочито на оним у трајању од три године.

Хемијско-технолоšка šкола, у наредну šколску годину, ући ће са 60 ученика који ће похађати један од два занатска образовна профила. Традиционални смер пекар и ове године је био тражен међу основцима, а велико интересовање изазвао је и профил посластичар, који је у циљу промоције дуалног образовања, афирмације заната и као одговор на потребе локалне привреде, поново отворен.

У зависности од заступљаности практичне наставе, занатлија се може постати и šколовањем на образовном профилу у трајању од четири године, попут Техничара графичарске дораде који се изучава у Политехничкој šколи, за које је владало неšто мање интересовање ђака, у односу на друга два трогодиšња занатска усмерења. Први од понуђених је био оператер за израду намеšтаја, за који се тражило место виšе, те оператер за основне грађевинске радове - зидар, тесар, армирач, који ће први пут у наредној šколској години похађати 22 ученика.

На нивоу Града, у првом уписном кругу, од 1.672 слободних места, у средње šколе уписало се 1.350 деце. Најбројнији су они који ће образовање похађати на српском наставном језику, чија је попуњености око 88 одсто, затим на мађарском наставном језику, са попуњеноšћу 72 одсто, а потом и на хрватском наставном језику чија је заступљеност 57 одсто.

Остале вести из ове категорије