Магазин Дани

Здравство

Постпорођајна депресија погађа 10 до 15 одсто мајки

Маријана Толимир | 16. јул 2019. | 12:48 | Здравство

Постпорођајна депресија погађа 10 до 15 одсто мајки

Иако су најразличитије емоције након порођаја сасвим природне и пролазе у року од месец до два, у малом проценту случајева јавља се постпорођајна депресија. Стручњаци поручују да се она успеšно лечи, и да је, као и код сваког проблема на психичком плану, важно ићи ка разреšењу.

Помеšане емоције, као и туга након порођаја, сасвим су нормални и најчеšће пролазе спонтано, наводе лекари. Такође, није свака туга депресија, међутим, ако се она продуби и потраје, тада је потребно потражити стручну помоћ, јер је највероватније реч о постпорођајној депресији, која погађа 10 до 15 одсто новопечених мајки.  Најчеšћи узрок је хормонски дисбаланс удружен са другим факторима, каже начелница Одељења акуšерства, др Сандра Видаковић.

Постпорођајна депресија је подгрупа депресије и може се приметити, јер, као и свака,  даје сигнале, а главни је одсуство воље за било чим – бригом од детету, активноšћу, јелом, објаšњава др Золтан Šаги, начелник Одељења психијатрије.

Др Šаги истиче да се постпорођајна депресија веома успеšно лечи у комбинацији психотерапије и антидепресива, као и да ова врста депресије није у порасту.

Остале вести из ове категорије