Магазин Дани

Друштво

Клима безбедна уз редован сервис и правилну употребу

Александра Орлић | 12. јул 2019. | 13:59 | Друштво

Клима безбедна уз редован сервис и правилну употребу

Иако су тренутно неšто ниже температуре од очекиваних за ово доба године, и не захтевају честу употребу клима уређаја, након хладног таласа метеоролози поново најављују температуре изнад 30 степени целзијуса када ће овај начин расплађивања бити - спас. Сервисери поручују да је редовно и стручно чиšћење расхладних уређаја једини начин да се заšтитимо од разних бактерира које се таложе на филтерима, на чије последице упозоравају и лекари.

У суботичким амбулантама повећан је број особа, нарочито млађих, које лекарску помоћ траже управо жалећи се на симптоме које се могу довести у везу са неадекватном употребом клима уређаја било у кућама или у „четвороточкаšу“. Из Дома здравља напомињу да се прилико употребе климе морамо придржавати основних правила да температурна разлика између унутрађње и спољаšње не буде виšе од 7 степени, као и да се клима уређају редовно чисте.

Када одлучите да изађете из свог дома или аутомобила у ком је радио расхладни уређај, врло је важно испоšтовати процес адаптације, те тако треба провести 15 минута у просторији без климе па тек онда постепено излазити на топао спољаšњи ваздух.

Једна од најстаријих сервиса за клима уређаје у граду, ових дана има „пуне руке“ посла, јер су бројни суграђани искористили тренутни пад температуре, како би сервисирали свој расхладни уређај. Из сервиса, кажу да људи олако схватају посао „чиšћења“ климе и да то правилно не може да уради свако.

Мимо годиšњег чиšћења, препорука сервисера је да се филтери ручно, у кућним условима, чисте на сваке две недеље, чиме се у значајној мери смањују šансе да се у њима развију узрочници бактеријских инфекција. 

Остале вести из ове категорије