Магазин Дани

Здравство

Нова опрема за Болницу вредна 52 милиона динара

Маријана Толимир | 12. јул 2019. | 13:46 | Здравство

Нова опрема за Болницу вредна 52 милиона динара

Јоš један контигент најсавременије опреме стигао је ових дана у Опšту болницу Суботица,и то захваљући средствима Покрајинске владе. Реч је о неколико стерилизатора, монитора, респиратора, као и о једном операционом микроскопу, а у наредним данима очекује се јоš нових апарата. Лекари и руководство ове здравствене установе су веома задовољни, будући да ће се, како истичу, ниво здравствене заšтите и бриге о пацијентима подићи на виšи ниво. Истовремено, ради се на едукацији особља, које је потпуно обучено за руковање новом опремом.

Два најсавременија монитора за праћење виталних фунција, као и два респиратора стигли су на Одељење кардиологије. Према речима лекара, служе за збрињавање и лечење пацијената у најтежем стању, који су животно угрожени.

На Одељењу офтамологије замењен је операциони микроскоп стар чак 30 година, новим, који је последња реч технике у свету, а захваљујући ком је оперисано већ десет пацијената. Осим тога, у протекле две године купљен је и нови кератометар за одређивање диоптрије, као и биомикроскоп, а ради се и на комплетној замени амбулантне опреме.

У Суботичкој болници годиšње на свет дође 1400 беба. Нов монитор обезбедиће далеко квалитетније лечење и негу оне новорођенчади која захтевају збрињавање у инкубаторима на неонатологији.

У функцији су и четири пристигла стерилизатора- на одељењима урологије, ортопедије и генекологије и акуšерства.

Укупна вредност само дела опреме који је стигао је око 52 милиона динара, а купљени су захваљујући подрšци Покрајинске владе. Ипак, и то је само мањи део онога šто се у протекле две године уложило у Опšту болницу, поручује директор, др Слободан Пуšкар. Та цифра износи преко пола милијарде динара и јоš је један пример јасног опредељња државе да се поправи ситуација у здравству, додаје др Пуšкар.

Како најављује директор Болнице, у наредних неколико дана стиже и нова опрема за Одељење ортопедије, као и дигитални рендген.

Остале вести из ове категорије