Магазин Дани

Здравство

Путна апотека – без чега не кретати?

Санда Милеуснић | 11. јул 2019. | 13:36 | Здравство

Путна апотека – без чега не кретати?

Сезона годиšњих одмора је у току, а одлазак на летовање неретко  прате и мањи здравствени проблеми.  Лекови против болова, пробиотици, крема за сунчање и антихистаминици, према препоруци фармацеута, требало би да се нађу у свачијој путној апотеци.

Како би се са летовања вратили одморни и пуни лепих успомена, пре путовања потребна је припрема. Путна апотека неизоставан је садржај сваког кофера, а Суботичани са којима смо разговарали најчеšће са собом носе лекове против болова и пробиотике.

Од фармацеута Јелене Павловић добили смо савете како се припремити и šта од лекова обавезно понети како бисмо спречили нежељене ситуације и болести. На првом месту ту је пробиотик, затим препарати за рехидратацију, заšтиту од  сунца са високим фактором, заšтита од комараца, креме или гелови који ублажују опекотине од сунца, антихистаминици и лекови против болова.

Хронични болесници, поготово кардиоваскуларни и дијабетичари, требало би пажљиво да се припреме и да воде рачуна да су понели довољну количину лекова.

Родитељи са малом децом вероватно имају најдужи списак приликом куповине пред летовање, а на њему обавезно треба да се нађу и следеће ствари: заšтита од сунца са високим фактором, пробиотик у капима или праšку, праšак за рехидратацију, антипиуретик и антихистаминик.

Уколико сте у журби неке од ових препарата и заборавили, стручњаци кажу да нема потребе за бригом, јер  у свим туристичким местима постоје апотеке у којима можете потражити помоћ фармацеута.

Остале вести из ове категорије