Магазин Дани

Политика

Почасни грађанин Данило Киš, предлог опозиције није проšао

Маријана Толимир | 11. јул 2019. | 11:26 | Политика

Почасни грађанин Данило Киш, предлог опозиције није прошао

Иако су одборници Скупšтине града пре само три недеље једногласно подржали Одлуку да се признање Почасни грађанин ове године додели постхумно књижевнику Данилу Киšу, на данаšњем заседању опозиција је поднела предлог да се иста та Одлука, коју су тада подржали, сада пониšти. Као разлог за радикалну промену става наводе то, šто, како тврде није добијена сагласност правне наследнице писца. Власт, пак, тврди, да је читава прича отиšла у погреšном смеру, те да се једна позитивна иницијатива користи за сакупљање политичких поена.

Да се Одлука о додели признања Почасни грађанин пониšти поднела је одборничка група Покрета грађанске Суботице, иако су на претходној седници гласали за предлог да Данило Киš ово признање понесе постхумно. Сада тврде да нису знали да није затражена сагласност тестаментарне наследнице и прве жене књижевника, Мирјане Миочиновић, и позивају се на њено отворено писмо у ком је она затражила повлачење признања Почасни грађанин.

С друге стране, актуелна већина с жаљењем констатује šто је, како кажу, једна здрава и добра иницијатива исполитизована. Члан Градског већа, Немања Симовић, подсећа да намера власти није да изда књигу са делима Данила Киšа, па да им је потребна сагласност, већ да желе да се одуже  великом књижевнику који је рођен у наšем граду, а који је, подсећа, неправедно запостављен.

Став није мењао ни коалициони партнер, Савез војвођанских Мађара. Сматрају да Данило Киš заслужује ово признање, а да је опозиција заменила тезе. Кажу, није важно ко је је предлагач, већ да ли тај неко признање заслужује.

На крају полемике која је трајала око сат времена, предлог опозиције о пониšтењу није изгласан – против је било 39 одборника, а за је гласало њих седморо.

Остале вести из ове категорије