Магазин Дани

Друштво

Регионална депонија у фази тестирања

Санда Милеуснић | 10. јул 2019. | 14:20 | Друштво

Регионална депонија у фази тестирања

Делегација Европске уније у Србији, представници Министарства за европске интергације и Министарства заšтите животне средина, обиšли су данас Регионални центар за управљање отпадом Суботица. Посета је одржана у оквиру кампање „Погледај око себе“ која за циљ има подизање свести о заšтити животне средине.

Регионална депонија тренутно се налази у фази тестирања. Ова фаза, која је започела почетком месеца,  трајаће 60 дана и током ње биће тестирана линија за сепарацију отпада, компостилиšте и тело депоније.  До сада је уочено неколико недостатака, а након истека периода одобреног од Покрајинског секретеријата за тест фазу, потребно је добити дозволу за пробни рад, који ће трајати најдуже годину дана.

У пројекат изградње Регионалне депоније, који је започео 2014.године, ЕУ је уложила преко 20 милиона евра, а у будућности би требало да покрије потребе 250.000 становника из седам опšтина. Šеф делегације ЕУ, Сем Фабрици, истакао је да је овај пројекат пример како сарадњом са ЕУ може да се унапреди систем управљања отпадом у Србији.

Суботица је први град у Србији у ком ће Регионална депонија заживети, а Министарство заšтите животне средине предузима кораке на покривању свих региона у наšој земљи оваквим затвореним кругом управљања отпадом, истакао је помоћник министра, Филип Абрамовић.

Заменица градоначелника, Тимеа Хорват, изразила је задовољство šто је Регионална депоније дочекала своју тест фазу и истакла да ће у будућности сви грађани морати да мењају своје навике одлагања отпада.

Након обиласка Регионалне депоније, уследио је састанак Делегације са градоначелником Суботице, Богданом Лабаном у Градској кући.

Остале вести из ове категорије