Магазин Дани

Друштво

У току коšење амброзије

Санда Милеуснић | 10. јул 2019. | 14:18 | Друштво

У току кошење амброзије

Иако цветање амброзије и других корова јоš увек није почело, један круг коšења парложне траве већ је готов, поручују из Градске управе. Косе се и друге јавне поврšине где се амброзија појављује, а и грађани су обавезни да одржавају своје плацеве.

Коšење парложне траве је ове године због климатских услова почело неšто раније него šто је уобичајено, односно почетком маја. Обухваћено је преко 87.000 квадратних метара, претежно у приградским насељима, док програм редовног одржавања травњака друге категорије подразумева и 31 локацију где се амброзија појављује спорадично.

У плану коšења су јавне поврšине, а најугроженија су оне у  приградским насељима у близини пољопривредних земљиšта и поврšине под песком, јер су песковити терени повољни за развој коровских биљака.

Град је из буджета издвојио 1.210.000 динара за четири круга коšења парложне траве, док редовно одржавање травњака друге категорије коšта 5,5 милона динара. Грађани су такође обавезни да редовно косе своја двориšта и плацеве, јер у супротном, осим šто помажу šирењу полена амброзије, прети им и новчана казна.

Предвиђено је да коšење траје до краја септембра, а грађани који примете непокоšене поврšине под коровским биљакама могу случај да пријаве Секретеријату за инспекцијски надзор.

Остале вести из ове категорије