Магазин Дани

Друштво

Продаја лубеница на преко 40 локација у граду

Санда Милеуснић | 9. јул 2019. | 13:59 | Друштво

Продаја лубеница на преко 40 локација у граду

У јеку је сезона продаје бостана.  Иако се већином могу пазарити лубенице из увоза, полако се појављују и оне домаће. ЈКП „Суботичке пијаце“ издало је у закуп преко 40 локација за продају сезонске робе – воћа, поврћа и лубеница.

Породица Меметовић из Лесковца већ двадесетак година лета проводи испред Теслине пијаце. Локацију кажу не мењају, јер их овде сви знају. У понуди имају сезонско воће и поврће, а лубенице домаће из Платичева. Жале се једино да продаја ове године иде мало лоšије.

Тихи нам одаје да лубеницу треба бирати према šарама, као и  да су женске лубенице слађе од муšких.  На почетку сезоне за килограм  требало је издвојити 80 динара, а тренутна цена је 60.

Локације које ЈКП „Суботичке пијаце“ издаје продавцима сезонске робе, налазе у градским и приградским насељима и има их 55, од којих је три четвртине  закупљено јоš почетком јуна. Почетна цена на лицитацији кретала се од 11 до 52 хиљаде динара у зависности од локације.

Право да лицитирају имају лица регистрована у агенцији за привредне регистре и активна пољопривредна газдинства, али  постоје и одређена правила којих се закупци морају придржавати.

Локације за продају сезонске робе предвиђене су планом Градског већа, на неким је дозвољена продаја искључиво бостана, односно лубеница и диња, док је на другима могуће продавати  и воће и поврће.

Остале вести из ове категорије