Магазин Дани

Туризам

Сарадњом Северне Бачке и Источне Славоније настала туристичка рута

Санда Милеуснић | 8. јул 2019. | 13:43 | Туризам

Сарадњом Северне Бачке и Источне Славоније настала туристичка рута

На заврšној конференцији пројекта прекограничне сарадње под називом „Истражите Хрватску и Србију“, представљена је туристичка рута настала двогодиšњим радом партнера из Суботице и Славонског брода. Туристички производ обухвата гастрономску, еколоšку и рекреациону понуду Северне Бачке и Источне Славоније.

Носилац пројекта је Развојна агенција Славонски Брод, а осим Регионалне развојне агенције ПАНОНРЕГ, партнери су и туристички  кластери „Славонска коšарица“ и микрорегије Суботица– Палић. Идеја за израду туристичке руте родила се из жеље партнера да мапирају сличности које повезују ове две регије, а то су гастрономија, екологија и рекреација. Након истраживања и израде студије, уследила је даља разрада туристичких пакета, а све тачке ове руте приказане су и на мапама. Једна од последњих активности овог пројекта била је и евалуација.

Јесенка Рицл из Осијека, радила је на изради студије еко руте Источне Славоније, као и на евалуацији туризма у прекограничној регији, са циљем добијања смерница за даљи развој. Иако постоји велики потенцијал  да се ова регија високо позиционира у међународним туристичким дестинацијама, објаšњава да је потребно радити на њеном маркетингу и брендирању.

Један од партнера на пројекту, Туристички кластер миркорегије Суботица-Палић, мапирао је три туристичка производа карактеристична за Север Бачке, гастономску понуду, екотуризам  и рекреацију, у руте, од којих свака има по десет тачака.

Вредност пројекта је 368.000 евра, а туристичка понуда настала захваљујући сарадњи ове две регије намењена је онима који воле гастрономију, екологију и спортски туризам.

Остале вести из ове категорије