Магазин Дани

Пољопривреда

Жетва у пуном јеку

Санда Милеуснић | 5. јул 2019. | 11:13 | Пољопривреда

Жетва у пуном јеку

Жетва озимих култура у суботичком атару је у пуном јеку. Јечам се приводи крају и просечни принос износи šест тона по хектару. Уљана репица ће такође ускоро бити пожњевена са приносом око 2700 килограма, док жетва пšенице јоš увек траје, а процене су да ће просек на парцелама бити пет тона.

Жетва јечма почела је пре две недеље, а иако су пољопривредници због киšе морали да застану са радовима, на већини парцела жетвени радови ће ускоро бити заврšени. Просечни принос у складу је са очекивањима и износи šест тона по хектару.

Када је уљана репица у питању, 60 до 70 одсто поврšина је већ пожњевено, а приноси су испод очекивања због неповољних услова који су пратили производњу ове културе. У  односу на проšлогодиšњи принос, ове године слабији је за око тону, па се креће од 1,7 до 4 тоне на неким парцелама.

Суšа током јесени за време ницања пšенице, која се поновила и овог пролећа, узроковала је проређивање усева. Киšа и релативно хладан период  који  су уследили током маја, условили су развој заразе, коју многи пољопривредници нису успели на време да третирају. Све ово је резултирало смањењем просечног приноса, који по садаšњим проценама износи око пет  тона по хектару, уместо очекиваних šест.

Уколико се временски услови поклопе са превиђањима метеоролога, жетвени радови ће бити готови до половине јула.

Остале вести из ове категорије