Магазин Дани

Друштво

Очиšћене дивље депоније на Палићу и у Керу

Санда Милеуснић | 3. јул 2019. | 12:02 | Друштво

Очишћене дивље депоније на Палићу и у Керу

У склопу акције коју је организовала медијска кућа Блиц под називом „Заšтитимо и очистимо реке и језера у Србији“, јуче и данас су очиšћене дивље депоније на Палићу и у насељу Кер. Отпад је уклонило 50 волонтера уз техничку помоћ ЈКП“Чистоћа и зеленило“, а акцију је подржала и локална самоуправа.

Уторак и среда за 50 волонтера протекли су у чиšћењу отпада који се годинама таложио на две локације. Дивља депонија поред пруге на Палићу, као и мања уз саму обалу језера, скривале су 25 кубика илегално одложеног отпада. Звонимир Перуšић је део  екипе која своје слободно време улаже у чиšћење града. Према његовим речима, сматрају то улогом у будућност, јер сви имају високо развијену еколоšку свест.

Дивље депоније у Суботици и околини на индиректан начин, путем подземних вода, угрожавају и Палићко језеро, објаšњава Бојан Šоралов, одборник у Скупšтини Града и активиста Покрета зелених. На Керској депонији смеће се илегално одлаже већ двадесет година, а удруженим снагама волонтера и петнаестак запослених у ЈКП „Чистоћа и зеленило“, тај отпад је скупљен и пребачен на Градску депонију. У урбаној средини Суботице преостала су јоš два велика сметлиšта, оно у Жељезничком насељу и на Зорци, а план је да буду уклоњена до краја године.

Од 90 дивљих депонија регистрованих у наšем граду, педесетак се налази у Келебијској šуми, на поврšини од 13 милиона квадрата од Келебије према Палићу, а њихово чиšћење се такође планира ове године, најављује Šоралов.

Остале вести из ове категорије