Магазин Дани

Пољопривреда

Министар Недимовић посетио фарму Синеš на Бикову

Санда Милеуснић | 2. јул 2019. | 13:35 | Пољопривреда

Министар Недимовић посетио фарму Синеш на Бикову

Министар пољопривреде, šумарства и водопривреде, Бранислав Недимовић и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и šумарство, Вук Радојевић, посетили су газдинство Саšе Синеšа на Бикову. Недимовић је током посете најавио да ће сточари у будућности државну земљу добијати у дугорочни закуп, šто ће поправити квалитет земље.

На газдинству породице Синеš из Бикова, узгајају се свиње, поред 200 крмача, ту је и подмладак, те њихова производња броји око 2300 свиња. Поред тога, обрађује 160 јутара земље, углавном по праву пречег закупа, на којој сеје житарице за исхрану стоке. Саšа каже да се од пољопривреде може живети, али да им највиšе муке задаје осцилирање цене свиња на домаћем тржиšту. 160 динара по кили, била би солидна цена, закључује он.

Најважнији  фактор у сточарској производњи је земља, на којој сточари могу да узгоје храну за своје фарме, истакао је министар Недимовић. Од ове године ће узгајивачи преживара моћи дугорочно закупити државну земљу, док ће од  следеће, та могућност ће бити доступна и свињарском сектору, најављује министар.  У току су договори са Кином за извоз свињског меса, а отварање тржиšта условиће и прилику за бољу цену.

Посета пољопривредника šиром Војводине са министом Недимовићем, постала је пракса, а током разговора са њима, чују се разне сугестије које се могу уградити у мере аграрне политике, закључује Вук Радојевић, покрајински секретар за пољопривреду. Он је нагласио да је покрајински буджет за пољопривреду значајан, као и да је за три године преко 7,5 милијарди динара субвенционисано пољопривредним газдинствима, од чега је око 230 милиона издвојено за сточарске фарме.

Град Суботица из свог буджета издваја значајна средства за суфинансирање пољопривредних кредита, али је и помоћ Републике и Покрајине од изузетне важности. Захваљујући сарадњи ова три нивоа власти, направљено је око 100 километара атарских путева, подсетио је градоначелник Лабан.

Министар Недимовић најавио је и да ће у четвртак на седници Владе бити донета одлука о отварању позива за откуп пšенице по цени од 20 динара за килограм, за šта ће бити издвојено 500 милиона динара.

Остале вести из ове категорије