Магазин Дани

Друштво

Становнике Зорке мучи недостатак канализације

Санда Милеуснић | 27. јун 2019. | 13:37 | Друштво

Становнике Зорке мучи недостатак канализације

Недостатак водоводне и канализационе мреже највећи су проблеми становника МЗ „Зорка“. У протеклом периоду два километра улица су повезана на водовод, а у плану је израда пројектне документације за јоš осам хиљада метара. Канализацију ће ови грађани добити тек када колектори два и седам буду заврšени.

Šандор Фодор у улици Пролетерских бригада живи од  1989. године, а иако има среће да му је улица асфалтирана, проблеми јоš увек постоје. Његово насеље нема градску воду, ни канализацију. Канализација им је, каже, ипак потребнија, јер имају бунаре. Вода у њима је доброг квалитета, али како сви имају септичке јаме, боје се да ће подземне воде ускоро бити загађене.

Живети без водовода и канализације у 21.веку је велики проблем, објаšњава Адам Плетл из руководства Месне заједнице. Воду јоš некако и могу да реšе куповином флаšиране, док су им šто се тиче канализације руке везане.

Од 35 километара улица овог насеља, само осам  је повезано на водовод, од чега су два километра направљена у последњих неколико година.

МЗ „Зорка“ има укупно 68 улица, од којих је 47  неасфалтирано, 8 је асфалтирано у потпуности, а 13 делимично. Сутјеска улица у дужини 1200 метара направљена је пре две године, захваљујући средствима добијеним на конкурсу. У плану је реконструкција Платонове и асфалтирање другог дела Балзакове улице. Мале улице у којима већином нису реšени имовинско-правни односи, посипају се туцаником, јер нису фреквентне, па се тиме проблем делом превазилази.

Како из Месне заједнице поручују, труде се да имају спремну пројектну документацију, како би могли аплицирати на конкурсе за неке од инфраструктурних инвестиција.

Остале вести из ове категорије