Магазин Дани

Култура

Филм Педра Алмодовара отвара Филмски фестивал

Санда Милеуснић | 26. јун 2019. | 13:34 | Култура

Филм Педра Алмодовара отвара Филмски фестивал

Фестивал европског филма Палић, 26. по реду, отвориће нови филм Педра Алмодовара „Паин анд глорy“. Током седам дана биће приказано 130 филмова, а овогодиšњи добитник награде „Александар Лифка“ је сценограф Миљен Крека Кљаковић.

Фестивал који од 1992. године окупља бројне уметнике и љубитеље седме уметности, свој врхунац доживео је 2017.године када га је Европска комисија прогласила за најбољи филмски фестивал у Европи. Награду „Александар Лифка“, за допринос европском филму, коју су понели имена попут Брајана Кокса, Кена Лоуча, Милене Дравић и Бате Живојиновића, ове године добио је сценограф Миљен Крека Кљаковић, један од најпознатијих са европских простора.

Овогодиšњи програм обележиће 130 пројекција, од којих су око 80 играни филмови, а ту је и значајан број  краткометражних. Проšлогодиšни новитет, Великани европске кинематографије, наставља се, а новина ове године су  европски документарни филмови. Публика ће имати прилику да гледа мађарску и грчку кинематографију, као и програм Млади дух Европе. Такмичарски део програма „Паралеле и судари“ ове године ће бити приказан у биоскопу Абазија, док ће у главном такмичарском програму жири бирати између 12 остварења.

Намера Фестивала је да публици пружи šто квалитетнији филмски програм, а у оквиру седам дана биће организоване и едукативне радионице.

Фестивал се од 2003. године бави искључиво европским филмом, а својим посетиоцима пружа целину доживљаја Палића кроз непосредни контакт са уметницима, истичу организатори.

Остале вести из ове категорије