Магазин Дани

Здравство

У комарцима потврђено присуство грознице Западног Нила

Александра Орлић | 26. јун 2019. | 12:20 | Здравство

У комарцима потврђено присуство грознице Западног Нила

Дуг киšни период овог пролећа погодовао је размножавању комараца, а како је униšтавање ларви у читавој Србији каснило због лоšих временских прилика, има их у великом броју. Оно šто додатно забрињава су бурне реакције на кожи око уједа ових инсеката. Епидемиолози поручују да страха од преноса до сада нерегистрованих заразних болести нема, а фармацеути да је адекватна превенција кључно реšење.

Комарци као преносиоци неколико десетина, чак и стотина различитих заразних болести, у свету годиšње однесу око 750 хиљада људских живота. Познато је да након уједа овог инсекта, на кожи настају блаже промене, међутим протеклих дана суграђани су у страху и жале се на велике отоке често праћене црвенилом. Епидемиолози кажу да нема нових регистрованих обољења које преносе ови инсекти, али нажалост, оно šто је потврђено у одраслим јединкама комараца, на територији града и Палића, јесте присуство вируса грознице Западног Нила, због ког је проšле године преминула 31 особа из Војводине.

У Србији од почетка „сезоне комараца“, нема забележених случајева обољевања људи, али како се званично региструју само пацијенти са најтежим клиничким сликама, не може се са сигурноšћу рећи да нема заражених овом смртоносном болеšћу. Вакцине, за ову, по броју смртних случајева водећу вирусно инфективну болест не постоје, те као једина заšтита од уједа комараца преостаје примена различитих комерцијалних или природних средстава за одбијање ових двокрилаца.

Уколико до уједа комараца ипак дође, место убода се може третирати локалним терапијама, попут наноšења крема које садрже антихистаминике и кортикостероиде, као и биљним средствима. Апотеке у граду бележе благи дефицит како средстава за заšтиту, тако и за санирање тегоба, јер се планиране залихе за два месеца распродају за око недељу дана. Када је реч о залихама, којим се сузбијају комарци у Суботици, оне су на предвиђеном нивоу, те ће се нова акција прскања одраслих јединки са земље врšити у градским месним заједницама, као и на Радановацу и Палићу, све до 7. јула.

Остале вести из ове категорије