Магазин Дани

Пољопривреда

Жетва озимих култура почиње следеће недеље

Санда Милеуснић | 13. јун 2019. | 13:30 | Пољопривреда

Жетва озимих култура почиње следеће недеље

Следеће недеље почеће жетва јечма, док се очекује да ће стрна жита и уљана репица на ред доћи крајем месеца. Принос озимих култура ове године биће просечан, најављују из Пољопривредне стручне службе, па се прогнозира да ће род уљане репице бити око 2,5 тоне по хектару, а пšенице и јечма око 6 тона. На Дану поља стрних жита, уљане репице и хербицидних огледа, пољопривредници су обиšли огледно поље у Микићеву са 54 сорте стрних жита и 26 хибрида и сорти уљане репице.

Временске прилике условиле су да жетва крене у очекивано време, у односу на претходну годину када је почела знатно раније. Изузетно суšна јесен када је била сетва уљане репице, условила је да је око 20 одсто поврšина морало бити пресејано, због чега ће принос бити слабији у односу на проšлогодиšњи. Пšеницу су погодиле биљне болести,  šто је принос смањило за пет одсто, а слична ситуација је и са јечмом.

Пољопривредник из Ђурђина, Перица Šарчевић обрађује стотињак хектара, и тренутно се спрема за жетву јечма, која ће према његовој процени почети за седам до десет дана, а потом пšенице и уљане репице.  Ова година донеће лоšији принос у односу на претходну, жали се Перица и додаје да је пšеница највиšе подбацила.

Огледно поље у Микићеву је једно од најбољих у региону  у производњи уљане репице, истиче стручњак са Института за ратарство и повртарство. Они произвођачи који су поšтовали основна агротехничка правила и посејали уљану репицу на време, могу се надати добром приносу. Пољопривредници сада треба да припреме механизацију и  уђу на време на своје парцеле, а треба размиšљати и о припреми за сетву  која ће доћи врло брзо.

У суботичком атару је под уљаном репицом засејано  4000 хектара, под пšеницом 20300, јечмом око 3500 хектара, док је јоš око 500 хектара под осталим стрним житима, као šто су  раж, овас и јари јечам.

Остале вести из ове категорије