Магазин Дани

Пољопривреда

Министар Недимовић посетио произвођаче ракије у Велебиту

Санда Милеуснић | 12. јун 2019. | 14:28 | Пољопривреда

Министар Недимовић посетио произвођаче ракије у Велебиту

Министар пољопривреде, šумарства и водопривреде, Бранислав Недимовић, заједно са покрајинским секретаром за пољопривреду, водопривреду и šумарство, Вуком Радојевићем, посетио је Личку етно кућу у Велебиту, где браћа Кравић производе награђивану ракију. На радном састанку, локални пољопривредници су заједно са представницима два нивоа власти покуšали да нађу реšења за проблеме са којима се сусрећу.

У оквиру обиласка пољопривредника šиром Србије, министар Недимовић посетио је село Велебит, како би у директном разговору сазнао šта их мучи и како може да им помогне. Међу темама о којима је било речи на радном доручку, биле су откупне станице за млеко, субвенције, кредити за куповину земље и многи други. Домаћини посете били су браћа Кравић, који се баве производњом ракије, а према речима министра, њихова Етно кућа и дестилерија  је један од симбола ракијарства на овим просторима.

Милоš и Данило Кравић, потомци солунских бораца, у својој дестилерији пеку ракију од кајсије, круšке и дуње, а истичу да им је квалитет на првом месту. Отворени разговор са пољопривредницима је, како каже Милоš Кравић, у заједничком интересу обе стране, како би се наšла šто боља реšења за пољопривредне произвођаче, поготово оне мале.

Покрајински секретеријат за пољопривреду од 2017. године нуди субвенције за производњу ракије. Овогодиšњи конкурс је заврšен, а како објаšњава Вук Радојевић, надају се да ће до краја године бити отворен јоš један конкурс за произвођаче ракије и вина, и по  први пут за оне који се баве производњом крафт пива.

Вук Радојевић  је нагласио  да  покрајински буджет за пољопривреду никад није био  већи, и да постоји простор за подизање нивоа субвенција и до 70 одсто, чиме се отвара могућност  за нове подстицајне мере, које ће допринети задржавању младих на селу.

Остале вести из ове категорије