Магазин Дани

Друштво

У Палићу угинуло 600 кг бабуšки

Санда Милеуснић | 11. јун 2019. | 13:06 | Друштво

У Палићу угинуло 600 кг бабушки

У протеклих неколико дана на Палићком језеру приметно је угинуће рибе . Из ЈП „Палић-Лудаš“ поручују да је у питању око 600 кг рибе, углавном млади фонд бабуšке,  који је настрадао због променљивих и неповољних временских прилика, као и  да је та појава карактеристична за овај период године, те да нема разлога за бригу.

Угинуће рибе на Палићу понавља се сваке године  када прође мрест и повећа се температура, али нису у питању велике количине, уверава Тамаš Винко, стручни сарадник за заšтиту природе. Ова појава је најизраженија у четвртом сектору језера, где је екосистем наујгоженији, јер је велики део обале избетониран и нема вегетације, а и људске активности се негативно  одражавају на језеро.

Међу угинулом рибом, чак 99 одсто је бабуšка, алохтона инвазивна врста, а примећено је само неколико комада патуљастог сома и два смуђа, објаšњава наš саговорник.

Раније ове године, из Палића је у склопу КФВ пројекта извађено око 14 тона бабуšки. Биомаса језера пре три године процењена је на око 160 тона, од чега око 96 одсто чини ова инвазивна рибља врста, а њеним смањењем, језеро ће се моћи порибљавати грабљивим врстама као šто су смуђ, сом, гргеч и šтука.

Остале вести из ове категорије