Магазин Дани

Култура

,,Буђење“ у Савременој галерији

Александра Орлић | 10. јун 2019. | 15:12 | Култура

,,Буђење“ у Савременој галерији

Савремена галерија била је домаћин путујуће представе двеју уметница, Емилије Јагице и Анико Томин Киš, које су суботичкој публици кроз сусрет ликовног стваралаšтва и позориšта покрета извеле необичан перформанс. Изведба ,,Буђење,“ релизована је у оквиру пројекта „Разнобојна сарадња“, који се финансира кроз Интеррег–ИПА програм прекограничне сарадње Србија- Мађарска.

Кроз нови уметнички израз, две младе ауторке, својим телима заузимају простор у којем изводе перформанс, од којих га једна користи као свој алат и предаје се другој, чиме постаје објекат за стварање.  Тада се ликовна уметница Емилиа Јагица, наноšењем боје на папир, изражава и ствара дело на лицу места. На њеним радовима, инспирисаним покретима Анико Томин Киš, кроз древне симболе могу се препознати разне културолоšке и социолоšке теме.

Перформанс „Буђење“, Емилиа и Анико, изводе већ трећу годину за редом. До сада су путем ИПА пројекта прекограничне сарадње, наступале у виšе градова, како наšе земље тако и Мађарске. Свако место које су посетиле, инспирисало их је на нове покрете и буђење осећаја, који су касније резултирали премијерним извођењем.

Пројекат „Разнобојна сарадња“, као šто и сам назив говори, јесте разнобојна, динамична сарадња становниšтва и посетилаца пограничног подручја Србија- Мађарска, на чијим просторима већ вековима заједно живе многе нације, чувајући своју традицију и обичаје. Управо је циљ преформанса „Буђење“, да подсети на стечене склоности и понаšања, као и на то колико и како утичу на наšу свакодневницу.  

Остале вести из ове категорије