Магазин Дани

Пољопривреда

Лјутовачка вина са песка

Санда Милеуснић | 10. јун 2019. | 14:38 | Пољопривреда

Лјутовачка вина са песка

Винова  лоза налази се у фази цветања, док се код неких сорти већ формирају бобице. Временски услови у последњих неколико месеци погодовали су развоју, па осим šто се произвођачима саветује да обрате пажњу на појаву šтеточина, може се очекивати добра година за грожђе.

На око три хектара у Лјутову, породица Скендеровић бави се узгојем винове лозе од 2002.године, а труде се да производњу и проšире. Марин Скендеровић нам прича како  у сарадњи са Пољопривредном стручном службом прате стање и да је лоза здрава, без болести и šтеточина.

Марину у узгоју винове лозе помаже и син, Никола, који је наследио очеву љубав према грожђу и вину. Прича нам да кевединку узгајају јер је специфична за овај крај, као и да се од  сорте лизе прави вино хармоничног укуса, које спада  у квалитетна вина, а упоређује се и са италијанским ризлингом.

Проšле године се присећају и надају се да се неће поновити, пролећни мраз је униšтио ране сорте, а преживала је само кевединка.

Уместо традиционалног, ниског узгоја, Скендеровићи су преšли на карловачки узгојни облик,  који има предност јер је маšинска обрада лакšа, као и резидба и берба.

Вино које ова породица произведе с љубављу,  чува се у подруму на температури од 8 до 12 степени.

Остале вести из ове категорије