Магазин Дани

Култура

Три награде за „Злу жену“ на Стеријином позорју

Александра Орлић | 6. јун 2019. | 15:51 | Култура

Три награде за „Злу жену“ на Стеријином позорју

Са надавно одржаног 64. Стеријиног позорја у Новом Саду, представа  Драме на српском језику Народног позориšта, „Зла жена“, вратила се са три награде. Награда за сценски покрет припала је Исти Степанов, признање за сценски говор добио је Дејан Средојевић, док је награду за најбољу младу глумицу понела Милица Сужњевић.

Након виšе од 180 година од настанка, чувени комад Јована Стерије Поповића, „Зла жена“, у режији Иве Милоšевић, представљен је суботичкој публици. Прича о Султани, са прве половине 19. века, коју искривљене, тада прихваћене друšтвене норме постављају у сурове „оквире“ понаšања, у потпуности је одговарала концепту овогодиšњег Стеријиног позорја, посвећеног женској еманципацији. Привилегију да „злу жену“ оживи на сцени, добила је млада Милица Сужњевић, чији таленат је препознат и награђен Стеријином наградом из Фонда „Дара Даринка Чаленић“.

У представи је кориšћен аутентичан војвођански дијалект, на ком је са глумачком екипом коју чине Милан Вејновић, Сузана Вуковић, Димитрије Динић, Срђан Секулића, Сања Моравчић и Милица Сужњевић, радио лектор Дејан Средојевић. Сценски говор, уз стилизацију покрета за коју је заслужна балерина Иста Степанов, суботичком позориšту донели су јоš два признања на Позорју.

С обзиром на неадекватне услове у којима ансамбли Народног позориšта раде годинама, сваки успех јоš виšе добија на значају.

Прилику да погледају Стеријину комедију, Суботичани ће имати 8. јуна. То ће бити и последње извођење „Зле жене“ у овој позориšној сезони.

Остале вести из ове категорије