Магазин Дани

Пољопривреда

Спарно време погодује развоју болести биљних култура

Санда Милеуснић | 4. јун 2019. | 15:15 | Пољопривреда

Спарно време погодује развоју болести биљних култура

Спарно време и влага у ваздуху погодују  развоју болести на биљакама, па пољопривредници треба да третирају своје културе, како би их заšтитили. Винова лоза је у овом периоду осетљива на пламењачу и пепелницу, воће након града треба третирати против бактериозне пламењаче, док у кукурузима постоји опасност од кукурузног пламенца.

Винова лоза, која улази у фазу цветања, тренутно је веома осетљива на инфекције. Произвођачи треба да обрате пажњу на пламењачу коју треба третирати препаратима који имају и контактно  и систематско деловање, као и на пепелницу. Стручњаци оцењују да је стање лозе ове године добро, а сада је само треба заšтити од болести.

Након града који је пао у појединим деловима, воћарима се саветује да јабучасте воћне врсте третирају бакарним препаратима против бактериозне пламењаче, док коšтићаво воће  треба заšтитити од трулежи. Јабука је овим крајевима најзаступљенија, а у овом периоду прети јој болест чађава краставост.

На наšим просторима јавља се šтеточина кукурузни пламенац, на коју ратари треба да обрате пажњу.

На сајту Прогнозно-извеšтајне служне, пољопривредни произвођачи могу да добију све потребне информације о заšтити биља, објаšњава наšа саговорница.

Остале вести из ове категорије