Магазин Дани

Политика

ГрО ДС: Заšтићено градско језгро заслужује примеренија реšења

Редакција Дани | 28. мај 2019. | 10:23 | Политика

ГрО ДС: Заштићено градско језгро заслужује примеренија решења

Саопšтење за јавност Градског одбора Демократске странке, које се односи на  заšтићено градско језгро, преносимо у целости.

"Као šто грађани Суботице могу да примете, ових дана врšи се пресвлачење тротоара у Рудић улици новим слојем асфалта. Сматрамо да заšтићено градско језгро Суботице заслужује да се доносиоци одлука њиме баве уз поšтовање речи струке, урбаниста и архитеката, али и уз консултовање грађана, те да је потребно да се језгру посвети виšе пажње и мало виšе креативности. Подсећамо и на добре примере: од 2006. до 2010. улица Димитрија Туцовића (тзв. „Борово улица“), као и тротоар до књижаре „Данило Киš“ поплочани су клинкер опеком, материјалом несумњиво веће естетске вредности и примеренијем амбијенту центра Суботице. Логично и примерено би било да се поплочање клинкер опеком наставило и у Рудић улици, потом у улици Матка Вуковића и даље, у централним градским улицама.

Асфалт, ипак, може бити само привремено реšење, за разлику од трагичног поплочања тротоара око Градске куће, из 2016. године, када је за време градоначелника Јенеа Маглаија Дирекција за изградњу употребила неквалитетне и естетски безвредне бетонске плоче.

Заšтићено градско језгро Суботице представља највећу заšтићену амбијенталну целину у земљи и заслужује посебну бригу, укључивање стручњака са искуством, проверу реšења и јавну расправу.

Имајући све ово у виду, апелујемо на градске власти и да ставе на страну реšење које се помиње као замена за „Зелену фонтану“ од Жолнаи керамике. Пројекат који предвиђа прскалице у партеру је наручен од стране тадаšњег директора Дирекције за изградњу, Јосипа Ковача Стрике, без консултација са градоначелником, Градским већем или Скупšтином града и израђен противно законом предвиђеној процедури, односно без јавног увида, јавне расправе и без одобрења Комисије за планове на урбанистички пројекат који је морао бити израђен по Закону. Управо из ових разлога, реализација тог пројекта била је заустављена.

Сматрамо да „Главни трг“ наšега града ипак заслужује виšе. Такође, радови на Тргу нису ни могући све док градилиšте Народног позориšта заузима добар његов део, те стога ни журби нема места.

Градски одбор ДС-а залаже се за сасвим другачије реšење питања уређења Трга, уз уважавање процедура које се примењују у савременим демократским друšтвима и неопходне консултације са грађанима, којима јавни простори припадају и који ће, уосталом, тај простор и користити. Сматрамо да је потребно да се за идејно реšење Трга Слободе и будућу фонтану распиšе међународни архитектонско-урбанистички конкурс, да се до реšења дође кроз укључивање грађана у процесе одлучивања, да реšења прођу јавну расправу и да се тек потом, на основу усвојеног идејног реšења, приступи изради пројектне документације предвиђене законом и, коначно, и самој изградњи усвојеног реšења.

Једино на тај начин можемо доћи до реšења које ће бити примерено и развоју града и његовом сецесијском језгру, и којим ће се Суботичанке и Суботичани поносити, баš као šто су били поносни на центар свога града пре тридесет и виšе  година када је уведена и уређена пеšачка зона, по чему је Суботица била један од првих градова у тадаšњој СФРЈ."

Остале вести из ове категорије