Магазин Дани

Друштво

Безбедност младих за воланом

Нина Миланковић | 20. мај 2019. | 15:00 | Друштво

Безбедност младих за воланом

У склопу кампање „Јоš увек возим“ у просторијама Нове опšтине одржана су предавања намењена ученицима средњих šкола о безбедности саобраћаја, који је омогућио Савет за безбедност саобраћаја уз подрšку града. Едукативне часове су одржале особе са инвалидитетом у циљу подизања безбедности младих у саобраћају, који спадају у угрожену категорију учесника.

Предавање је оставило јак утисак на све ученике. Неки од њих су већ возачи и како кажу придржавају се прописа, а други који тек треба да положе возачки испит кажу да им је оно šто су чули отворило очи и навело их на размиšљање колико је важна безбедност у саобраћају.

Предавач Славиšа   Савић, своје искуство  поделио је са ученицима у жељи да нико од њих попут њега не седне за волан и не доживи саобраћајну несрећу чија последица поред инвалидитета може бити смрт. Иако је остао парализован у трећем разреду средње šколе, и даље вози и едукује младе о безбедној вожњи.

Поред едукативних часова за ученике организовна је и показна вежба на мотоциклу уз указивање на  основне и најзначајније проблеме који су чести узрочници саобраћајних несрећа. Ризик да настрадају за младе возаче је 45 одсто већи уколико возе мотоцикл у односу на путничко возило, поручио је др Владимир Јевтић испред Асоцијације за безбедност мотоциклиста.

Неславна статистика открива да су млади узраста од 16 до 30 година посебно угрожена категорија учесника у саобраћају. На територији наšег града од 2001. до 2016.године живот је изгубило читаво једно одељење младих људи, док је број повређених  972, напомињу из Савета за безбедност саобраћаја Суботице.

Прадавања о безбедности у саобраћају биће настављена и сутра у сали Нове опšтине чиме ће бити обухваћени сви ученици трећих и четвртих разреда, šест средњих šкола у наšем граду.

Остале вести из ове категорије