Магазин Дани

Друштво

Болесном другу буди друг

Нина Миланковић | 15. мај 2019. | 14:23 | Друштво

Болесном другу буди друг

У просторијама ОŠ „Кизур Иšтван“ одржан је едуктивни час  под називом  „Болесном другу буди друг“ посвећен деци оболелој од рака.  Предавање намењено родитељима и деци је одржано у сарадњи šколе, НУРДОРА и Удружења грађана „Родитељи Суботице“.

Бранислав Мандић из Новог Сада оболео је од леукемије са 14 година. Битку коју је водио пуне две године је добио, а сада, деценију касније, ради као волонтер Нурдор-а и својим искуством помаже малиšанима и родитељима који пролазе кроз то туробно искуство.

Циљ едукативног часа је био да јавност разуме šта дијагноза малигнитета изазива у породици, да се родитељима предочи šта да ураде у таквој ситуацији, на који начин да  пруже помоћ и подрšку у неизвесној борби, истакла је Теодора Теодоровић, представница НУРДОР-а.

Из Савета родитеља се надају да ће едукативни час на ову тему развити емпатију код ученика, јер је број оболеле деце све већи, а начина за помоћ је много.

Из ОŠ „Кизур Иšтван“ су препознали потребу за едукацијом родитеља и деце, како би их упознали са проблематиком која је из дана у дан  све заступљенија у друšтву, поручио је директор ОŠ „Кизур Иšтван“ Дејан Анђеловић.

Годиšње од рака у наšој земљи оболи око 350 деце, а тај број се, нажалост, сваке године повећава. Из организације Нурдор, која постоји већ 15 година, надају се да ће успети да прикупе средства за јоš једну родитељску кућу, којих за сада има пет, а налазе се у Новом Саду,  Београду и Ниšу.

Остале вести из ове категорије