Магазин Дани

Култура

Све о метеоритима у Градском музеју

Александра Орлић | 14. мај 2019. | 14:28 | Култура

Све о метеоритима у Градском музеју

У оквиру манифестације „Музеји за 10“, која се одржава од 13. до 19. маја, суграђани су у прилици да уживају у садржајима које су за њих приредили Градски музеј и Савремена галерија. Другог дана манифестације, у Музеју је отворена изложба под називом „Метеорити - гласници Свемира“ на којој ће посетиоци моћи да виде ексклузивну збирку метеорита Природњачког музеја из Београда.

Метеорити су први и једни од највреднијих експоната који се налазе у богатој збирци Природњачког музеја у Београду, а који су у њега доспели како заслугом великана наšе науке, Јована Жујовића и Јосифа Панчића, тако и разменом са великим светским музејима. Од оснивања Музеја, давне 1895. године, ова поставка је једна од првих изложби на којој се део збирке метеорита представља самостално. Уникатна колекција, дело је аутора Александра Луковића, кустоса-минеролога Природњачког музеја. Она броји 32 експоната, међу којима су и најпознатији метеорити са српског тла - Сокобањски, Јелички и Димитровградски, као и они са светски познатих локација, попут Кањона Диабла, Мудрабиља и Хенбериа.

Директор Градског музеја Суботица, Иšтван Хуло, изразио је велико задовољство, šто имају прилику да буду домаћини управо једне овакве изложбе.

Лјубитељи астрономије, ће репрезентативне примерке моћи видети и у суботу, током Ноћи музеја, као и до краја септембра до када ће такознаве „звезде падалице“ бити пред посетиоцима суботичког Музеја.

Остале вести из ове категорије