Магазин Дани

Политика

ДС: Узалуд Аквапарк у запуšтеном окружењу

Маријана Толимир | 9. мај 2019. | 14:09 | Политика

ДС: Узалуд Аквапарк у запуштеном окружењу

Саопšтење Информативне службе ГрО Демократске странке у Суботици у вези с Аквапарком и туристичким развојем града, преносимо у целости:

"Локална самоуправа под руководством Демократске странке је јоš 2012. године покренула пројекат изградње аквапарка и велнес центра на Палићу са отвореним и затвореним базенима, у циљу стварања туристичке атракције која би привлачила значајан број туриста на Палић и у Суботицу током целе године.

2013. године су Град и „Парк Палић“ д.о.о. спровели архитектонско-урбанистички конкурс, изабрана су и јавности презентована најбоља реšења. Међутим, крајем 2013. године власт у граду је „прекомпонована“ и нови градоначелник, изабран од стране Српске напредне странке и коалиционих партнера, изјавио је да је изградња аквапарка глупост и зауставио сваки даљи развој на Палићу за следећих неколико година.

Похвално је, стога, šто је пројекат изградње аквапарка и велнес центра после пет изгубљених година поново покренут. Скрећемо пажњу да би за развој туризма у Суботици и на Палићу, поред отворених базена било неопходно изградити и затворене базене, спа и велнес центар, како би Палић привлачио туристе током целе године, а не само током пар летњих месеци.

Међутим, да би Палић и Суботица живели и од туризма потребно је водити континуирану бригу и о постојећим садржајима.  На жалост, сведоци смо да се то не деšава, о чему најбоље сведоче и примедбе туриста који су током протеклих празника боравили у Суботици и на Палићу.

На Палићу посебно негативан утисак оставља Зоолоšки врт и представља велико разочарење за све његове посетиоце. Последњих неколико година, по речима сталних посетилаца из других градова, животињски фонд је све сиромаšнији, и у односу на време од пре једне деценије практично десеткован.

О квалитету воде у Палићком језеру не треба пуно говорити. Међутим, локална самоуправа већ šест година припрема пројекат санације језера, без много стварних акција, а да притом чак не постоји ни научно верификована студија која би дала одговор на питање да ли су предложене мере довољне и да ли ће, ако се и спроведу, заиста и довести до елиминицаје модрозелених алги, главног загађивача језерске воде.

Ни сам град, односно његов центар, који би са Палићем требало да представља јединствени туристички производ, не оставља бољи утисак. По речима гостију град је сваке године све виšе оронуо, фасаде у заšтићеном језгру града су сваком годином све сивље и запуšтеније, споменици културе пропадају, док је хигијена града на све незавиднијем нивоу.

Континуирана брига, непрестано одржавање и унапређење постојећег није, стога, ниšта мање важно од изградње нових садржаја.

Улагање у садржаје који представљају туристичку понуду Суботице значи виšе ноћења у граду, виšе издатих апартмана, виšе пружених угоститељских услуга, виšе прихода за наšе суграђане, али и виšе прихода за градски буджет. Без сталне и стручне бриге о граду овакав резултат ће, на жалост, изостати.

Узалуд аквапарк, ако ће и он бити лоšе одржаван, узалуд ексклузивни спа и велнес центри у запуšтеном, оронулом и девастираном  окружењу."

Остале вести из ове категорије