Магазин Дани

Пољопривреда

Домаће, сочне и слатке - јагоде

Санда Милеуснић | 6. мај 2019. | 12:18 | Пољопривреда

Домаће, сочне и слатке - јагоде

Јагода је прво воће које дозрева у пролеће.&нбсп; Иако се оне гајене у пластеницима већ увелико налазе на полицама маркета заједно са&нбсп; увозним, сезона&нбсп; бербе јагода на отвореном почиње ове недеље. Временске прилике биле су погодне, па се произвођачи надају да ће и принос бити добар. Цена за килу креће се од 300 динара на мало и 250 на велико.

Породица Милетић, са Макове седмице, узгојем јагода бави се већ 20 година. Испробали су многе сорте, а на плантажи су задржали оне које су се најбоље показале. Избор је велики, од најранијих до најкаснијих, а преовлађују Клери, Джоли и Алба.

Ово слатко црвено воће &нбсп;по стандардном систему пажљиво узгајају &нбсп;на отвореном пољу, са наводњавањем кап по кап.

Про&сцарон;ла година је била једна од најло&сцарон;ијих по питању цене, прича нам Никола и нада се да ће ова бити боља. Увозне јагоде које на на&сцарон;е тржи&сцарон;те долазе већ почетком априла, спу&сцарон;тају цену и терају све ви&сцарон;е произвођача да пређу на узгој у пластеницима, како би остали конкурентни. Цена домаће јагоде не сме да падне испод једног евра, обја&сцарон;њава нам саговорник, јер онда производња није профитабилна.

Сезона овог многима омиљеног воћа увелико зависи од временских услова и траје од 20 до 25 дана. На плантажи Милетећа рађају и касније&нбсп; сорте, па ће&нбсп; берба &нбсп;трајати до 30 дана.

Остале вести из ове категорије