Магазин Дани

Привреда

Рециклажа од кључног значаја за привреду и грађане

Санда Милеуснић | 18. април 2019. | 15:07 | Привреда

Рециклажа од кључног значаја за привреду и грађане

Република Србија започела је процес имплементације пакета циркуларне економије, који је усвојила Европска комисија, а који подразумева принцип произведи, употреби, произведи. У наšу земљу се на годиšњем нивоу увезе 54.000 тона базног уља, а свега 1 одсто отпадног уља је враћено у процес поновне употребе, подаци су Службе за циркуларну економију ПКС. Тим поводом у Регионалној привредној комори одржана је радионица о управљању отпадним уљима.

Србија нема центар за физичко-хемијски третман опасног отпада и до сад су ти капацитети одлазили у Западну Европу по високим ценама, објаšњава  руководилац Службе за циркуларну економију. Циљ је подићи домаћу инфраструктуру  по питању третмана индустријског отпада.

Индустријска симбиоза у којој отпад из једног, постаје сировина у другом предузећу, је процес који се деšава у целој Европској унији, објаšњава саговорник.

Тридесет одсто отпада у Европи реšава се енергетски, 30 одсто се враћа у процес поновне употребе, а 30 одсто заврšава на депонијама. У Србији је та статистика мало другачија, па на депонијама заврšава преко 95 одсто отпада, а само пет се рециклира.

Цео процес не може успети без инфраструктуре, али и грађани играју битну улогу, јер је управо примарна селекција у домаћинствима од кључног значаја. Процес циркуларне економије у Србији може отворити простор за отварање „зелених“ радних места, закључак је са радионице.

Остале вести из ове категорије