Магазин Дани

Пољопривреда

Отворени конкурси за подстицаје пољопривредницима

Санда Милеуснић | 16. април 2019. | 12:27 | Пољопривреда

Отворени конкурси за подстицаје пољопривредницима

Сви пољопривредни произвођачи који су регистровали или обновили регистрацију пољопривредног газдинства, до 30. априла могу да поднесу захтев за основне подстицаје у биљној производњи, које додељује Министарство пољопривреде, &сцарон;умарства и водопривреде. До 22. априла отворен је Конкурс за подр&сцарон;ку младим&нбсп; пољопривредницима&нбсп; у руралним подручјима, који је расписао Покрајински секретеријат за пољопривреду, &сцарон;умарство и водопривреду. Средства намењена за овај вид подстицаја износе 250 милиона динара.

Подстицаји Министарства пољопривреде за биљну производњу износе 4000 динара по хектару и 1200 динара по хектару за гориво, а захтев се подноси Управи за трезор, филијала Суботица до 30. априла.

Млади пољопривредници који имају између 18 и 40 година, и ове године су први пут регистровали газдинства, од Покрајине могу да добију подстицајна средства на конкурсу који је отворен до 22.априла. Новина је и то да они који имају пребивали&сцарон;те у граду, немају право на ова средства.

Износ подстицаја&нбсп; је 90 одсто повратних средстава, од којих се 75 одсто добија потписивањем уговора, а остатак по реализацији инвестиције. Максимални износ бесповратних средстава по једној пријави је 1.500.000 динара, а минимални 500.000 динара.

Правилник Министарства пољопривреде о регистрацији и обнови регистрације пољопривредних газдинстава ове године доноси одређене новине. Све статусне промене у вези с регистрацијом газдинства морају се пријавити у року од 30 дана и уписати у Регистар пољопривредних газдинстава, а&нбсп; све повр&сцарон;ине на којима се обавља пољопривредна производња такође морају бити уписане у &нбсп;Регистар.

Остале вести из ове категорије