Магазин Дани

Друштво

Одржана заједничка седница влада Србије и Мађарске

Маријана Толимир | 15. април 2019. | 15:02 | Друштво

Одржана заједничка седница влада Србије и Мађарске

Заједничка седница влада Србије и Мађарске, пета за четири године, одржана је данас у Хотелу „Галлериа“ у Суботици. Након билатералних састанака министара и премијера две земље, уследила је заједничка седница која је заврšена потписивањем 11 међудржавних споразума из виšе области.

Нових 11 споразума између влада Србије и Мађарске покривају готово све области у којима две суседне земље сарађују – од инфраструктуре, европских интеграција, преко одбране, омладине, све до заšтите животне средине. Иако две државе сарађују на бројним пројектима, попут отварања нових граничних прелаза, два се, која се тичу инфраструктуре, истичу по важности – брза пруга и гасовод.

Премијерка Србије истакла је да су односи две државе историсјки до сада најбољи и то политички, економски, као и у погледу заšтита права и слобода националних мањина.

Мађарски колега, Виктор Орбан, истакао је да Србија има пуну подрšку те државе на путу ЕУ интеграција, те похвалио напоре ове Владе на стварању политичке стабилности, која је важна и због економског раста. Како је најавио, Мађарска планира, осим улагања у Војводину да инсвестира и у јужни део Србије.

Орбан је предложио да се наредна заједничка седница две владе одржи у Мађарској, док је српска премијерка нагласила, да осим пројеката, следећи корак у сарадњи две земље треба да буде потписивање свеобухватног стратеšког уговора о партнерству.

Остале вести из ове категорије