Магазин Дани

Привреда

Сајам запоšљавања – прилика за послодавце и незапослене

Маријана Толимир | 12. април 2019. | 13:54 | Привреда

Сајам запошљавања – прилика за послодавце и незапослене

На евиденцији НСЗ у Севернобачком округу тренутно је неšто виšе од 8.000 незапослених лица, од чега је у Суботици 4862 – подаци су са којима је отворен јоš један, 41. Сајам запоšљавања. Ово је за око 17 одсто мање, него у истом периоду проšле године, међутим, како поручују надлежни, забрињава то šто је готово половина незапослених без квалификација, šто уједно предстваља и највећи проблем за послодавце – запоšљавање квалификованих радника.

Са биографијама у рукама Суботичани траже посао. Сајам запоšљавања јединствена је прилика да се директно сретну с послодавцима. Сви се надају истом – да ће добити позив и ускоро почети да раде.

Укупно 40 послодаваца понудило је чак 700 радних места, а према речима директора суботичке филијале НСЗ, теšко је издвојити најтраженија – свих 50 занимања су подједнако потребна суботичким привредницима.

С друге стране, послодавци  кажу да им Сајам пружа нове могућности да дођу до радника, међутим, да је и даље највећи проблем недостатак квалитетне радне снаге, која све виšе одлази у иностранство. Истичу да, упркос томе šто су зараде подигли како би задржали људе, докле год држава не смањи порезе и доприносе, виšе од тренутног - не могу.

Директна последица сајмава запоšљавања, којих је проšле године одржано преко 2000 šиром Србије, јесте да је посао пронаšло чак 16.000 радника, истакао је директор НСЗ, Зоран Мартиновић.

Сајам је подржала и локална самоуправа, из које поручују да подржавају све мере активног запоšљавања.

Од почетка године у Севернобачком округу са евиденције НСЗ запослено је чак 1000 лица, од чега 600 у Суботици. Највиšе је било оних са IIИ и ИВ степеном стручне спреме.

Остале вести из ове категорије